укр | english
 
 

Максим Бурбак: розпочинається реформа залізничної галузі

 

Кабінетом Міністрів України на останньому засіданні 25 червня прийнято постанову "Про утворення публічного акціонерного товариства "Українська залізниця". Про це у ході брифінгу розповіли міністр інфраструктури України Максим Бурбак та перший заступник генерального директора Укрзалізниці Максим Бланк.

«Учора Кабінет Міністрів одноголосно підтримав рішення щодо утворення публічного акціонерного товариства «Українська залізниця». Це важливий крок на шляху створення вертикально інтегрованої структури, здатної ефективно функціонувати в умовах загострення міжнародної технологічної конкуренції. Фактично цим ми розпочинаємо процес реформування», - зазначив Міністр. За його словами, закон про реформування залізничного транспорту України було прийнято ще у 2012 році, утім лише нинішній Уряд дав старт цьому процесу – початок господарської діяльності АТ "Укрзалізниця" очікується з 1 січня 2015 року.

Відтак після прийняття постанови до кінця серпня 2014 року буде проведено інвентаризацію майна підприємств та господарських товариств залізничної галузі, а до кінця вересня поточного року буде проведено незалежну оцінку майна, у тому числі, майнових прав та державних пакетів акцій (часток), що вносяться до статутного капіталу АТ "Укрзалізниця". Після проведення зазначених процедур до середини листопада на розгляд КМУ буде подано проект постанови "Про затвердження Статуту та організацію діяльності публічного акціонерного товариства "Українська залізниця".

Після прийняття КМУ постанови відбудеться державна реєстрація АТ "Укрзалізниця" та буде завершено формування майнового комплексу, побудовано структуру управління АТ "Укрзалізниця" і утворено 25 філій. Тобто, відбуватиметься поступовий перехід від територіально-функціональної структури управління до вертикально інтегрованої.

За словами Максима Бланка, створюватиметься єдиний центр обслуговування всіх фінансових, пасажирських і вантажних потоків, що сприятиме економічній і транспортній ефективності Укрзалізниці.

«Важливо на даному етапі зберегти цілісність української залізниці як структури, що обслуговує пасажирські та вантажні перевезення - це перший етап реформи. Подальші етапи відпрацьовуватимуться після відновлення ефективності залізниці», - сказав перший заступник генерального директора Укрзалізниці. Відтак, підкреслив заступник генерального директора Укрзалізниці, доцільність розмежування функцій по організації вантажних та пасажирських перевезень наразі не розглядається.

Максим Бланк додав, що вже на першому етапі реформи очікується сумарне зменшення витрат на 2014 рік на 1,2 млрд грн. Крім цього, початок реформування дасть змогу відновити усі діалоги з міжнародними фінансовими організаціями, західними партнерами щодо реалізації ключових проектів з оновлення рухомого складу, покращення інфраструктурної складової, колійного господарства та електрифікації.

Перший заступник генерального директора Укрзалізниці наголосив, що при реформуванні жодної приватизації не буде - діє заборона на відчуження державного майна.

 

Джерело: mtu.gov.ua

 

 
Про Асоціацію:Діяльність:Члени ЄСТУ:Правова сторінка:Новини:Контакти

Європейська спілка транспортників України© 2011-2014