укр | english
 
 

У Чопі за "круглим столом" митники та підприємці поговорили про спрощення митних процедур

 

У Чопі за 'круглим столом' митники та підприємці поговорили про спрощення митних процедур «Сьогодні вітчизняний бізнес і митна служба роблять спільну справу – розвивають економіку України. Підприємці, які експортують та імпортують товари, дають роботу тисячам людей, а митниця, здійснюючи оформлення вантажів, забезпечує наповнення державної скарбниці. Тому для митної служби побудова максимально прозорих відносин з бізнесом є головним пріоритетом діяльності»,- цими словами розпочав зустріч із представниками Громадської Ради та підприємцями начальник Чопської митниці Вадим Лось

Керівник митниці поінформував присутніх, що днями Голова Держмитслужби України підписав лист, згідно якого внутрішнім митницям доручено приймати до уваги результати митного контролю, проведеного прикордонними митницями та уникати взяття проб і зразків для проведення досліджень товару за однаковими параметрами. Окрім того, проводиться робота щодо включення суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності до «білих списків» і формуються прозорі механізми контролю за правильністю визначення митної вартості товарів. Для цього Державна митна служба розробила та винесла на обговорення громадськості проект постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Порядку здійснення контролю за правильністю визначення митної вартості товарів».

Керівництво Чопської митниці головну увагу зосереджує на створенні для підприємців сприятливих умов під час здійснення митного оформлення товарів і транспортних засобів. У митниці збільшено кількість працівників підрозділів митного оформлення, створюється сектор митного оформлення у смт. Перечин. Окрім того, завершується процедура приєднання Ужгородської митниці, що дає змогу скоротити керівний склад і за рахунок цього збільшити кількість інспекторів, які здійснюють митне формлення товарів. В результаті, якщо в травні цього року у зоні діяльності митниці активно працювали 10 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, то на сьогодні – вже 23. Відповідно зросла і сума платежів до бюджету: в травні Чопська митниця перерахувала до державної скарбниці 19,7 млн. грн., а у вересні - 38 млн. грн.

Заступник директора ВАТ «Закарпатінтерпорт» Валентина Пароконна зазначила, що сьогодні підприємці працюють у складних економічних умовах, коли надзвичайно важко отримувати замовлення на перевезення товарів. Окрім того, рухомий склад, який надає «Укрзалізниця» для перевезення вантажів часто перебуває у незадовільному стані. Щоб не отримувати претензій від закордонних партнерів, доводиться ретельно контролювати стан вітчизняних вагонів. Особливо важливо це з точки зору транзитних перевезень, які становлять 90% від загальних обсягів перевезень «Закарпатінтерпорту». Така ситуація продовжує час перевантаження і працівники підприємства вдячні митникам, які з розумінням ставляться до цієї проблеми.

Ще одна проблема - перевантаження товарів з вагонів вузької колії на широку у сусідніх державах. Залізнчникам вигідно подавати вагони для перевантаження за кордон, оскільки така процедура приносить додаткові кошти. Однак це не дає надходжень до бюджету України та позбавляє заробітку людей, які працюють на вітчизняних терміналах. На думку представників бізнесу в нас наявні всі умови для здійснення перевантаження імпортних вантажів на території України.

Представники бізнесу висловилися, що митне оформлення імпортних товарів власникам у ряді випадків зручніше здійснювати у прикордонних митницях без подання листів про погодження. Це суттєво скорочує час на розмитнення товару і дає змогу більш оперативно перераховувати до бюджету платежі з ПДВ і мита. Голова Громадської Ради Віктор Козар виловив запропонував у якості експерименту впровадити в Чопській митниці митне оформлення товарів без оформлення таких листів.

Підводячи підсумок зібрання, Вадим Петрович висловив переконання, що найближчим часом питання, які турбують вітчизняних підприємців будуть вирішені. Митна служба України сьогодні зацікавлена в зменшенні кількості бюрократичних процедур, які стоять на перепоні нормального функціонування економіки. Скорочення часу проходження митних процедур пришвидшує надходження коштів до бюджету, а партнерські відносини з бізнесом забезпечують прозорість ведення зовнішньоекономічних операцій, що в підсумку вигідно всім.

Прес-служба Чопської митниці
www.clipnews.info

 
Про Асоціацію:Діяльність:Члени ЄСТУ:Правова сторінка:Новини:Контакти

Європейська спілка транспортників України© 2006