укр | english
 
 

На Закарпатті готові влаштувати потужний економічний експеримент

 

21 січня на Закарпатті відбувся перший в області Форум ініціатив під назвою «Закарпатський економічний експеримент», який зібрав керівників близько 60 найпотужніших підприємств Закарпаття. Ініціювали захід голова Об’єднання організації роботодавців «Закарпаття» Володимир Панов та голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Спонсорську підтримку надали Ігор Царенко, генеральний директор ПрАТ «Єврокар» та Мілош Босак, директор ТОВ «Ядзакі Україна». Форум консолідував представників ділових, експертних та громадських кіл, керівників органів виконавчої влади, експертів та лідерів бізнес-асоціацій, ЗМІ. 

Місце для проведення Форуму обрали індустріальне: територію заводу «Єврокар». Такого роду зібрання тут вперше і має на меті підкреслити символічність події: кожен завод може працювати ще краще, якщо влада почує бізнес.  Адже Закарпаття має всі шанси стати найкомфортнішим регіоном для ведення бізнесу в Україні, а регіон з позицій аутсайдера в економічних рейтингах вже найближчим часом перетвориться в лідера економічного зростання. У цьому переконаний співорганізатор заходу Володимир Панов. Своє бачення голова Об’єднання організації роботодавців «Закарпаття» представив у виступі. «Наразі Закарпаття – економічний аутсайдер в Україні. Область займає 25-те місце за рівнем реального доходу на душу населення (17789,00 грн.), для порівняння у Львівській області ця цифра складає 24239,00 грн., в Івано-Франківській -- 21103 грн. Закарпаття на 21-ій позиції за розміром  капітальних інвестицій (1,2% залучено капітальних інвестицій країни). Рівень безробіття (9,6%)в області вищий, ніж у сусідніх Львівській та Івано-Франківській. Система координат в Україні не дає можливості створити економічне диво в одному окремо взятому регіоні. Але ми маємо стратегію, яка може змінити ситуацію – здійснити Закарпатський економічний експеримент, використавши свій власний лідерський досвід 2001-2004 років».

За словами Володимира Панова, саме у той період Закарпаття посідало перше місце за динамічним рейтингом інвестиційної активності, 4-те за кількістю залучення прямих іноземних інвестицій на душу населення та 2-ге за загальними обсягами залучення іноземних інвестицій. На підприємствах СЕЗ Закарпаття та ТПР було створено 19 тис. робочих місць, працювало 40% від усієї кількості зайнятих у промисловості Закарпаття. Зовнішньо-торгівельний оборот області у 2004 році складав 1,26 млрд.у.о. «Створення інвестиційно привабливого середовища привернуло увагу майже двох десятків всесвітньо відомих фірм. Але держава змінила правила гри, через що було втрачено 240 попередніх домовленостей з потужним виробникам з іноземним капіталом, 1,2 млрд.у.о. задекларованих намірів інвестування та 6000 робочих місць. Положення аутсайдерів нас не влаштовує, система координат, в якій ми працюємо не дає можливості для стрімкого економічного росту. Закарпаття потребує нової економічної моделі. Для цього потрібно два фактори: політична воля та нове законодавче поле. Зокрема, необхідно позбутися неповернення ПДВ, обмеження валютних операцій, проблем митного контролю на кордоні, а також «винаходів» фіскальної служби: особливості трактування «звільнення від ПДВ», нелогічні тлумачення операцій з рухомим та нерухомими майном тощо. При цьому зробити нормою правило: не бізнес для влади, а влада для бізнесу та кардинально змінити формат відносин контролюючих органів до роботодавців. Бізнес об‘єднався і бере свою долю в свої руки.

Володимир Панов наголосив: необхідно відновити та адаптувати до нового законодавства закони про СЕЗ «Закарпаття», спеціальний режим інвестиційної діяльності та про індустріальні парки. За словами голови Об’єднання організації роботодавців «Закарпаття» результати роботи стануть відчутними у перший рік. На перевагах СЕЗ або вільних митних зон наголосив Ігор Царенко, генеральний директор ПрАТ «Єврокар» та Анатолій Мікула, генеральний директор ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед». На думку І.Царенка, саме автопром може бути тим локомотивом, що витягне Закарпаття і економіку України на новий якісний рівень. Анатолій Мікула зосередив увагу учасників Форуму на чіткому, своєчасному і коректному виконанні Джейбілом всіх взятих на себе зобовязань перед державою і не цілком коректним відношенням держави до Джейбіла. У випадку якщо правила гри будуть змінені на краще, Джейбіл може створити 2000 робочих місць і наростити виробництво.

Про важливість кластерного підходу для економіки Закарпаття розповіла Сюзанна Сані, заступник генерального директора ТОВ «СТС», голова правління Закарпатської обласної організації роботодавців у сфері рекреації та туризму.   Вона наголосила: для того, щоб потрапати в міжнародний розподіл праці і стати частиною світового економічного простору кластерний розвиток економіки, – це єдиний шлях. На думку експертів в Закарпатті є всі підстави розвитвати 6 кластерів.

Петро Ремінець, голова Правління ПАТ «Мукачівський завод «Торчприлад» розповів про актуальність спеціального режиму інвестиційної діяльності і можливості працювати в Закарпатті з найвідомішими транснаціональними компаніями, зауваживиши, що підприємство, яким керує, скористалося перевагами.

Тарас Петрина, директор ТОВ «Флекстронікс Мукачево» звернув увагу теж на некоректному виконанні державою своїх зобов’язань перед інвестором. Підприємтсво оптимізму не втрачає, і сподівається, що Закарпаттю таки вдасться отримати економічний експеримент і умови роботи будуть значно кращими.

Федір Харута, співголова Асоціації європейської спілки транспортників України, засновник «Закарпатінтерпорт» зауважив: гроші йдуть повз руки Закарпаття і України. Натомість Брест цим скористався. Але якщо правильно вибудувати транспортно-логістичний кластер в області, то можна створити 40 000 додаткових робочих місць. 

Яскравою була промова у найбільшого інвестора Закарпаття Олега Боярина, Голови наглядової ради ПрАТ «Єврокар», який весь час роботи в Україні «пливе проти течії», але залишається конструктивним і оптимістичним. О.Боярин привозить в Закарпаття пливових фінансистів, економістів, інвесторів і переконує їх, що кращого місця для стіорення економічного дива ніж Закарпатска область в Європі немає.

Підсумовуючи захід, Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА, який підтримав ініціативу проведення на Закарпатті економічного експерименту, зробив п’ять заяв про нові підходи в економічному розвитку Закарпаття.

«Заявляю, що для проведення «Закарпатського економічного експерименту" є політична воля і я повністю підтримую ініціативи бізнесу. Регіональна влада готова будувати принципово нову модель економіки регіону. Добиватимусь від Кабінету Міністрів України та Верховної Ради  економічного експерименту для Закарпаття. Роботу регіональної влади направлю на створення найкращих умов для ведення бізнесу в  Україні, - заявив Г.Москаль. - Визначаю, основне завдання влади на сьогодні ― вивести регіон у лідери економічного зростання. З мого боку, зоною особливого контролю стане робота у цьому напрямку регіональних та місцевих органів влади. Гарантую, що боротимусь за кардинальну зміну відношення контролюючих органів до бізнесу. Всім ― від фіскалів до силовиків ― необхідно навчитися цінувати кожного хто створює робочі місця.  Наша ціль  ― розвиток підприємництва та відновлення довіри інвесторів».

Голова Закарпатської ОДА наголосив, що зробить все для того, щоб Закарпаття стало провідним майданчиком України для інвестицій та інновацій. Регіональна влада у всьому сприятиме  розвитку базових галузей економіки та промислових кластерів, розуміючи, що саме вони зможуть створити додану вартість та забезпечити високий рівень зайнятості. 

«Заявляю, що Закарпаття відкрито для інвестицій! Корпораціям та підприємцям буде комфортно та вигідно створювати  та вести бізнес у регіоні.  Тут будуть створені найкращі умови в країні. Запевняю, ми союзники з бізнесом, який вже працює, з іноземними інвесторами, які вкладають кошти в наш регіон, з усіма, хто готовий працювати на розвиток  Закарпаття та  будівництво нової, сильної економіки, - наголосив Г.Москаль.

Учасники Форуму ініціатив підготували  звернення до Президента України виступити  із законодавчою ініціативою «Закарпатський економічний експеримент». Завершився захід креативним виступом музиканта Дмитра Павлова-Фесенко на екологічну тематику, адже нова індустріалізація, на думку організаторів, неможлива без уваги до навколишнього середовища.

 

Звернення учасників форуму до Президента України

 

 
Про Асоціацію:Діяльність:Члени ЄСТУ:Правова сторінка:Новини:Контакти

Європейська спілка транспортників України© 2011-2014