укр | english
 
 

Держмитслужба: відбувся конструктивний діалог з представниками бізнесу. 

Сьогодні у Державній митній службі України відбулась селекторна нарада, участь у якій взяли представники громадськості. Основною метою проведення цього заходу стало продовження активного діалогу керівництва Держмитслужби та представників бізнесу у центрі та регіонах. Проводив засідання Перший заступник Голови Служби Анатолій Гутник. В нараді також прийняла участь керівник Карпатського центру асоціації ЄСТУ, заступник голови громадської ради при Чопській та Ужгородській митницях В.В. Пароконна.

Розпочинаючи захід, Анатолій Гутник зауважив: «На сьогодні керівництво Митної служби розуміє, що без двостороннього діалогу з бізнесом Держмитслужба не зможе ефективно працювати, тому спільно з представниками громадськості керівництво Служби шукає нові форми взаємодії. До таких форм можна віднести і цю нараду».

Перша частина зустрічі підвела підсумки роботи Держмитслужби за останні місяці.

На сьогодні можна спостерігати зміни в структурі імпорту:

· на 16 % зменшились обсяги імпорту дешевого одягу, натомість кількість дорогого одягу збільшилася у 2,3 рази;

· частка обсягів імпорту шкіряного взуття зросла на 29 %, при цьому зменшилась питома вага взуття з полімерним верхом

· в квітні цього року підприємства вперше почали декларувати шкіряне взуття таких торгових марок як: FENDI, VALENTINO, CHRISTIAN DIOR, VERSACE;

· при зменшенні обсягів імпорту на 15 % сума податків, сплачених з однієї тонни, зросла на 33 %.

Це стало можливим завдяки дотриманню стратегічних напрямків роботи – забезпечення достовірності декларування, створення єдиних підходів у роботі в усіх митних органах по усій території країни, а також підвищення відповідальності митників за вчинення службових правопорушень.

Результатом діалогу бізнесу та Держмитслужби є вдосконалення критеріїв, за якими підприємство може отримати статус «спрощенця» та потрапити до «білого» чи «зеленого» списків. На сьогодні працює Робоча група (в її складі крім митників є члени Громадської ради при ДМСУ), яка розробляє серйозні зміни до критеріїв.

На даний час до «білих»/«зелених» списків внесено 443 підприємств, з яких 325 у «білих» списках, а 118 – у «зелених», причому 24 з усіх цих підприємств належать до числа 100 найбільших платників податків.

Що стосується фіскальної складової, то у січні – квітні поточного року до державного бюджету було перераховано (без урахування митного оформлення природного газу) 23,9 млрд. грн. Темпи росту митних платежів у порівнянні з аналогічним періодом 2009 року склали майже 140 %.

У квітні 2010 року митними органами перераховано до Державного бюджету України понад 8,5 млрд. грн. Це у 1,2 рази більше ніж за аналогічний період 2009 року та на 21 % більше ніж у березні поточного року.

Інший результат діалогу – проведений Службою аналіз ефективності застосування митних оглядів. Він показав позитивну динаміку – поступове зменшення кількості митних оглядів разом з підвищенням ефективності їх застосування.

Друга частина зустрічі передбачала безпосередній діалог. Присутні на засіданні представники Громадських рад та бізнесу мали змогу поставити запитання та повідомити про проблеми, з якими підприємці стикаються під час проходження митних процедур.

Для зручності обговорення усі запитання були розбиті на кілька блоків: визначення митної вартості товарів, митне оформлення давальницької сировини, дія «білих» та «зелених» списків, транзитні перевезення вантажів. Були озвучені проблеми, які виникають у перевізників. Також учасники діалогу висловили свої пропозиції стосовно удосконалення процедури митного оформлення та взаємодії бізнесу та митників.

На усі запитання були надані відповіді керівниками відповідних департаментів Держмитслужби. А також в режимі «on-line» були надані доручення керівниками митниць.

Зустріч виявилася плідною, а діалог – конструктивним. Обидві сторони були готові до активного обговорення існуючих проблем, а не їх замовчування. Тільки за умови підтримки постійного діалогу можна досягти результатів, які б задовольнили як державні, так і бізнесові інтереси.

       

За матеріалами www.ligazakon.ua

 
Про Асоціацію:Діяльність:Члени ЄСТУ:Правова сторінка:Новини:Контакти

Європейська спілка транспортників України© 2006